Hypermetropie (Verziendheid)

Verziendheid of hypermetropie, zoals het medisch genoemd wordt, is een visuele aandoening waarbij verre objecten meestal duidelijk te zien zijn maar die dicht bij je staan niet in de juiste aandacht komen. Verziendheid doet zich voor als je oogbol te kort is of het hoornvlies te weinig kromming is, zo licht dat je oog niet correct is scherpgesteld.

Symptomen van Hypermetropie

Voorkomende symptomen van verziendheid zijn onder andere moeite met concentreren en het handhaven van een duidelijke focus in de buurt van objecten, vermoeide ogen, vermoeidheid en/of hoofdpijn na het werk waar van dichtbij gekeken moet worden, pijnlijke of branderige ogen, prikkelbaarheid of nervositeit na langdurige concentratie.

Wanneer er een screening bij bijvoorbeeld in scholen gedaan wordt dan zijn die over het algemeen niet effectief in het opsporen van verziendheid. Een uitgebreid optometrisch onderzoek zal testen voor verziendheid.

In lichte gevallen van verziendheid kunnen uw ogen compenseren zonder corrigerende lenzen. In andere gevallen kan uw optometrist een bril of contactlenzen voorschrijven om optisch correct verziendheid door het veranderen van de manier waarop het licht in uw ogen valt.